Yllättäen lehtikuvauskeikalla

Elokuussa sain mielenkiintoisen tiedustelun: voisinko kuvata muotokuvat erään lehtihaastattelun yhteyteen. Kiitollisena otin vastaan tämän tehtävän, kahdestakin syystä. Ensinnäkin: osaamiseni ei haasta ammattimaisia lehtikuvaajia, joten oli kunniakasta saada tehdä keikka omien pienten näyttöjeni pohjalta. Toiseksi kuvauksen kohde oli minulle tuttu yli 20 vuoden ajalta ja tutun henkilön kuvaamisessa on aina oma hienoutensa: kameran linssin läpi näkee eri asioita kuin kahvipöydän ylitse.

Tavoitteena oli kuvittaa henkilöhaastattelu ja tilaa kuvalle oli koko sivun verran ja lisäksi toinen otos julkaistiin nettiuutisen mukana. Kuvat päätimme ottaa päähenkilön kotipuutarhassa, joka on sekä viehättävä että tärkeä ympäristö. Sopivaa kuvaushetkeä saatiinkin odottaa parin viikon ajan, sillä ensimmäiset syystuulet  ja -sateet saapuivat sotkemaan suunnitelmia. Lopulta kaikki oli kohdallaan ja alkuillan lempeä, viisto valo toimi täydellisesti. Puutarhasta löytyi useampi kuvauskohta, missä aurinko ei häikäissyt silmiin, mutta valaisi taustan mielenkiintoisesti.

Koska käytän kuvatessani sen hetkisiä valaistusolosuhteita eli minulla ei ole salamaa, heijastimia eikä assistenttia, tarkoittaa se sitä, että miljöön lisäksi kellonajalla ja säällä on ratkaiseva merkitys kuvien onnistumisessa. Vaikka kuvauspaikkaan kävisi tutustumassa ennakkoon, ainoastaan kuvaushetkellä löytyy täysin oikea paikka valojen, heijastusten ja varjojen välistä. Jälkikäsittelyssä nykyisin Lightroom on toki olennainen työkalu, mutta useimmiten rajoitan senkin käyttöä siihen, mitä olisi ollut tehtävissä jo kuvaustilanteessa, jos olisi tajunnut säätää kaiken kohdilleen kamerassa. Objektiivina oli tälläkin kerralla tuttu ja turvallinen 35 mm f/1.8 (kinovastaavuus 52 mm), joka on yleisesti ominaisuuksiltaan miellyttävin vaihtoehto, vaikka pidempää polttoväliä muotokuviin on minulle joskus suositeltukin 🙂 

Kuvat olivat lehdessä ja netissä 8.9.2018. Oli kunnia olla mukana tässä hienossa artikkelissa. Voit lukea sen täältä.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed