Säärystimet Photoshopilla

Löimme jälleen päät yhteen ystäväni Lauran kanssa. Minä halusin säärystimet omalla printillä ja Laura puolestaan tarvitsi täytettä puikoilleen. Olen suunnitellut neulekuvioita lapasiin ja sukkiin ruutupaperin avulla, mutta nyt aiheen monimutkaisuus vaati tietotekniikkaa avukseen.

En osaa tehdä kokonaista neuleohjetta, mutta kuvion suunnittelun periaatteet olen oppinut ja siihen riittää silmukkamäärät leveys- ja korkeussuunnassa. Mielikuvituksen rajana on oikeastaan vain se, että samaa väriä ei saa olla 5-6 silmukkaa peräkkäin leveyssuunnassa tai muuten joutuu tekemään langankiertoja ja joustavuus kärsii. 

Nalle-langan silmukkamäärä minun säärilleni oli 80 (ympärysmitta) x 90 (korkeus). Tein Photoshopissa tuon kokoisen tiedoston pikseleissä – hyvin pienen siis. Aloitin Bitmap-tilassa, jossa on vain musta ja valkoinen väri. Halusin kuvioon tekstiä, joten kokeilin eri fontteja. Bitmap-tilassa näin heti, miten kirjaimet pikselöityvät ”silmukoiksi” ilman häivytyksiä ja pehmennyksiä. Kun sopiva fontti oli löytynyt, muunsin kuvan RGB-väreihin. Seuraavaksi aloin testailla sopivaa värimaailmaa ja muotoilla kirjaimia ja täytekuvioita. Kun pikkuruisen kuvan zoomaa 600%:iin tai lähemmäs, pikseleiden ääriviivat tulevat näkyviin (ainakin Photoshop CC:ssä) ja neuletta voi suunnitella yhden pikselin kokoisella kynällä todella näppärästi: musta silmukka tuohon, värillinen tuohon. Osioita voi myös kopioida, kääntää 90 asteen kulmissa ja monistaa. Kun kuviot olivat valmiita, nappasin ruutukaappauskuvan, sijoitin sen Wordiin ja tulostin paperille. Ohjeet mukaan ja viimeinen etappi olikin lankakauppa.

Oh then suddenly you know / You’re never going home on lainaus Franz Ferdinandin Ulysses-biisistä. Kappale kertoo seikkailusta, jolta ei pääsekään kotiin toisin kuin Odysseus aikanaan. Toimistokäyttöön tulevissa säärystimissä asianyhteys muuttuu ja tuo rivi kommentoi sarkastisesti päättymättömän tuntuista työpäivää. 

Ps. Seuraa Lauran käsityöharrastusta Instagramissa: auntielarasdayscare

Bookmark the permalink.

Comments are closed